Wednesday 30 March 2011

La Tuh shuu Haa

Bila makan ada dua nikmat yang boleh kita kira.

Satu. Nikmat makanan itu sendiri. Rasa yang ada pada makanan. Ada manis, masam, pahit, tawar, kelat, payau, masin dan macam-macam lagi. Bukan semua yang manis itu sedap. Bukan yang pahit itu semua penawar. Masing-masing ada ketetapan, dan kadaran. Kadang-kadang disebabkan masam mempelam jadi sedap.

Kedua.  Nikmat yang ada pada lidah untuk merasa. Mana pergi semua rasa manis dan pahit kalau tidah tumpahnya ke perut? Bayangkan ayam yang diperap dengan tepung terbaik dunia, dimasak pula oleh chef terkenal di Malaysia. Nutrient yang diperlukan semua ada + rasa asli lengkap tak terjejas. Tetapi bila disuap tak terasa apa-apa. Lidah hanya untuk berkata-kata. Tiada receptor.

Tension? Nikmat yang tak terasa.

Sedap sangat kalau dapat Hadramaut. Nasi kabsah yang dimasak bersama ayam. Tomato manis.



Silap ayat pertama. Bila makan hanya dua nikmat yang kita terjumpa. Bila kita mencari baru sedar betapa banyaknya. Tak terkira.

(16:18)

0 comments:

Post a Comment